Google I/O 2015: Et samlet, brugervenligt overblik

Min ‘spørg pænt og du skal få’-mentalitet fortsætter. Denne gang var det Jonas der spurgte pænt – og han vidste ikke, at jeg havde en blog på trapperne…

jonas

Jeg tror ikke, Jonas (og jer andre) håber på en developer-oversigt, så det er ikke det, I får her. Men en oversigt, som den generelle Android-bruger kan være med på, det både kan og vil jeg gerne gi’ jer. 🙂

Oversigt over Google I/O Developer Conference 2015 

1. Now on TapGoogle

Den her kildede i min mave! Google Now kender vi som den startskærm, der kommer frem, når du magisk stryger fingeren over skærmen. Now har altid været på pletten med det, du har brug for; et Google Maps kort, vejrudsigten for dit område, trafikken, dit program for morgendagen, etc. Jeg har alligevel altid savnet det sidste touch, og det kommer nu.

Now er nu på hjemmebane 100 millioner steder. 100 millioner steder i verden kan Now fortælle dig, om der er åbent, om der er steder i nærheden du kan få ordnet dine andre gøremål, eller noget helt tredje. Det’ sgu da effektivitet til din startskærm.

Der bliver også skruet op for intelligensen. Lad os sige, at en ven sms’er dig for at høre, om du vil med ind og se Mad Max. Med et simpelt tap-and-hold på skærmen åbnes IMDB, og du kan læse lidt om filmen, inden du lover for meget.

Vi kan snakke til Now; også her skulle intelligensen få et ryk opad. Næste gang du hører Linkin Park på Spotify og ikke lige kan komme i tanke om, hvad ham trommeslageren hedder, så spørger du Now. Og tjek det her: Du behøver ikke fortælle Now hvilken trommeslager fra hvilket band, det drejer sig om – for det ved Now allerede! Det er samme princip med alle apps; hvis du er inde i den, ved Now hvad der foregår, og du slipper for at sætte Now ind i konteksten.

Google Now bliver desuden bedre til at hjælpe dig i hverdagen; koordinere trafikken med din kalender, så du kommer afsted til tiden, eller huske dig på hvornår du skal afsted for at nå det sidste tog.

2. Android M

Vi ved stadig ikke hvad M’et står for, men Google har nu fanget, at vi Android’ere elsker at bestemme over app-tilladelser. Ganske simpelt; vi vil have fuld kontrol over hvilke tilladelser, vi giver væk, når vi henter en ny app. Og det får vi med Android M. Hver gang du bruger en feature for første gang i en ny app, vil app’en spørge om lov. Vi får også lov at personificere og modificere i apps; så du kan fjerne eller tilføje tilladelser, hvis du skulle fortryde. Det betyder også, at vi ikke længere skal give tilladelse under installationen af en app.

Chrome ►Google

Sammen med Pinterest har Google udviklet Chrome Custom Tabs, som indbygger Chrome i andre apps. Det betyder egentlig bare, at man fuser Chome og app’en, så selvom du sidder på Chrome browseren, så ligner og føles det præcis som at sidde med (eksempelvis) Pinterest app’en.

App Links

Heller ikke en større omvæltning; i dag kender vi Android som den store Spørge-Jørgen, hver gang vi åbner et link. Med Android M slipper vi for at blive spurgt, om vi nu også vil åbne et Twitter-link med Twitter-app’en.

Android Pay

Vink med telefonen og betal med NFC. Eller betal for sevices i apps. De er forresten også med på sikkerheden; når vi bruger Android Pay, skal vi bruge fingerprintsensorer til at låse telefonen op og derefter ‘smile-and-wave’, for at få NFC-betalingen til at gå igennem.

Battery Management-feature, Doze, vil nu give os en friendly reminder, når det er tid til at stoppe nogle af mange apps der kører i baggrunden. Det skulle efter sigende gøre underværker for batteritiden – Nexus 9 opnåede dobbelt levetid når det kørte med Android M i forhold til Lollipop.

Google rykker ind i den fysiske verden

3. Wearables

Google elsker ure (sjovt, det gør alle de andre også…). Vi kommer til at kunne bladre igennem notifikationerne på et Google Watch ved bevægelse, og så kan man forvandle ens tegninger til emojis og sende afsted. Vi kan selvfølgelig også snakke med uret og bede det ringe Uber op (okay, måske ikke os danskere, men det kan sikkert også ringe hjem til Mor & Far).
Udviklere bliver glade for uret, fordi det bliver nemt for dem at implementere det i sine services. For os brugere betyder det, at vi en dag kan bruge Fords app til at finde vores bil, og 4000 andre apps vil kunne hjælpe dig med 4000 andre ting. Og ventetiden på uret? Slutningen af 2015.

4. Brillo

Der står IoT med store, fede, figurative bogstaver over hele Brillo! Undertegnede er fan.
Helt officielt er Brillo et operativsystem til the great ‘ole Internet of Things. Brillo bliver lille, tynd og fin, så vi nemt kan gemme det af vejen. Weave, et ret udviklernørdet perspektiv af Brillo, gør det nemmere at få alle vores devices til at snakke sammen og fungere bedre med IoT. Forestil dig, at du låser huset af, og alle dine IoT-opkoblede devices sammen finder ud af, at lyset skal slukkes, der skal skrues ned for varmen, dørene skal låses etc.

5. Google PhotosGoogle

Photos er ikke nyt som sådan. Men det er nyt, at det ikke længere kræver Google+. Photos har fået sit eget liv, uafhængigt af andre. Photos er dit virtuelle foto- og videoalbum. Der er naturligvis backup fra din Android til Google Drive, og automatisk systemsætning af dine billeder (i placering, måneder, år, you name it. iOS’ere er velkendte med det). Photos tagger automatisk folk, som også giver dig mulighed for hurtigt at oprette et album kun med billeder af dit yndlingsbarn.
Der er selvfølgelig også de obligatoriske edit, save, collages etc.

Men photos stærkeste feature må være deres ubegrænsede lagerplads. Den bedste konkurrent jeg kan komme i tanke om er Flickr, der efter sin seneste makeover kunne prale af at tilbyde 1 TB. So long, Flickr. Og kvaliteten, spørger du? 16 megapixel/1080p.
Photos er klar til dig, allerede i dag.

6. Google Maps Offline

Det her er smart! Vær på dødens rand i Santiagos gader, og du kan stadig finde et hotel. Det fungerer også med anmeldelser, direktioner og ruter – og det bliver klar allerede i år.

7. Google CardboardGoogle

Forestil dig en masse pap, som du 3-trins-folder til et par briller, monterer telefonen på den ene side og dine smukke to øjne på den anden side… Google kalder det Virtual Reality, jeg kalder det ‘skuffende’. Der er sgu langt op til Oculus Rift.
Ikke desto mindre mener Google at have revolutioneret skoleundervisningen, og skolelæreren behøver nu ikke engang tage børnene udenfor i den friske luft for at opleve verden – nu smækker vi bare noget 3-folds-pap i krydderen på dem.
Ja-ja, det er fint, nemt, billigt. Alle kan være med. Fagre nye verden. Dejligt for Google, at de er glade for deres nye pap-legetøj.

Cardboard Jump

Nu kan jeg bedre være med – men ikke på grund af Cardboard. Jump optager 360-grader Vitual Reality videoer (pointen er, at det er de videoer, vi skal se med Cardboard). Det bedste er, at de har teamet op med GoPro for at få skabt det bedste VR-kamera. Vi kan se frem til, at en række YouTube-stjerner får lov til at være blandt de første til at lege med Jump.

8. Sundar (bilen, du ved)

De føreløse biler skal redde menneskeliv. Deres hemmelige våben: Computer science.
Og Google er tilfredse med deres testkørsler: Ikke et eneste, af de erfarede føreløse trafikulykker, har været bilens skyld…

9. App InvitesGoogle

Kender du det der, når du via sms/mail sender en app-anbefaling, og så—–
Nej, vel? Heller ikke mig. 
App Invites er muligvis Googles forsøg på at få os til at anbefale apps til hinanden, og nu med et personligt touch. Og app’en hjælper dig gerne med forslag til hvem af dine kontakter, du kan anbefale en app til, og hvilket medie du skal bruge til at sende anbefalingen afsted (Google kender selvfølgelig jeres foretrukne kommunikationskanal).
Det bagvedliggende system har en masse analytiske lækkerier til udviklerne…

10. Ud-med-password-opdateringen…

Selvom denne nyhed er blandt en masse andre projekter, der er under udvikling, så snakker mange om den. Google vil finde et system der er mere sikker end dit nuværende 4-tals password, og mener have fundet løsningen til at gøre dit device 10 gange mere sikkert – uden kode.
Nøglen ligger i identificering af stemme, dit typing pattern, dine ansigtstræk og placering. Tilsammen vil de opnå en trust score, som desuden vil variere fra app til app; bankens app vil eksempelvis kræve en højere score end andre. 

11. Project Soli

Overstående projekt er udviklet af Googles ATAP udviklerteam. De har desuden gang i et andet cool projekt, som den altid gode Kenni gjorde mig opmærksom på. Project Soli hører egentlig under kategorien ‘Wearables’ – men den slags wearables, der er er en del af dig! Jep. De forvandler vores hænder og fingre til et interface; det eneste interface, vi får brug for. Dine bevægelser aktiverer en handling. Og det er så unikt, at jeg egentlig hellere vil have dig til at se videoen, end læse min gengivelse af projektet.

 

Desuden…

Der kommer en række mindre tilføjelser, såsom; alle Android telefoner vil nu bruge USB Type-C (som de gør i forvejen), copy-paste bliver nemmere og mere præcis, nemmere fil-deling med de kontakter vi snakker mest med, forenkling af volume control, $150 Chromebooks, light-version af søgemaskineresultater så de loades op til 10 gange hurtigere, HBO App til Google Play,  YouTube Offline (gem og se video senere, opdatering for 4 lande), Family Star som markerer family-friendly content i Google Play (se billede).Google

Kan du bruge min hjælp?

Marketingkonsulent med speciale i neuromarketing. Sammen optimerer vi dine marketingindsatser.

Email: [email protected]

Telefon: 22 87 39 67