Eksperiment: Når en Millennial går offline

Kære læser. Velkommen til min specialeverden; kom indenfor, sæt dig ned, og lad mig dele mit sociale eksperiment med dig. 

Min ramme for empirisk dataindsamling blev prøvekørt af testperson 1: Mette. Mette var offline fra alle sociale medier i 2½ døgn til stor glæde for min empiri. Til mindre glæde for hende selv… Jeg har lokket hende til at dele sin oplevelse med jer, og når jeg har haft alle testpersoner igennem eksperimentet om en måneds tid, så opdaterer jeg dette indlæg med mine observationer, pointer og refleksioner over Mettes (dopaminstimulerede?) adfærd. 

Indtil da: Nyd Mettes fortælling. Den er sjov, givende og giver pointer til eftertanke. (Og udnyt gerne mine fine nye kommentarbokse, i bunden af indlægget – jeg vil altid gerne høre jeres tanker og meninger! 🙂 )
– Anita


Mette:

Som du nok ved, er Anita i fuld gang med sit speciale om dopamin i relationsopbygning på sociale medier. Og jeg, Mette, blev den første af nok mange af hendes forsøgskaniner. Det betød 2,5 dage offline på alle sociale medier. Og jeg var slet ikke klar over, hvad det var, jeg havde sagt ja til.

Dagligdagen for en Millennial er SoMe

Jeg har egentlig gerne ville prøve at gå SoMe-offline. Øjeblikket har bare aldrig meldt sig. For ligesom de fleste, så er meget af min dagligdag koblet op på SoMe: Jeg taler med venner på Messenger, finder adressen på festen på Facebook-begivenheden og lurer cafeens wifikode på Yelp.

Fredag morgen skulle jeg logge af samtlige af mine 14 SoMe platforme. Torsdag eftermiddag slog tanken mig: “Hvad nu hvis nogen forsøger at kontakte mig, mens jeg er offline?”. Så i ren “panik” valgte jeg at annoncere  min kommende offline-weekend. Dog med en ironisk tekst og billede på Facebook, for når jeg tog et skridt tilbage, så kunne jeg godt se det sjove i min “panik”. Mit opslag fik en del opmærksomhed. Mest jokes, men et par stykker tog også den digitale hat af for mig.

Fredag morgen var underlig. Underlig tom, men også fuld af tid. Min SoMe morgenrutine plejer at bestå af:

  1. Tjek alle notifikationer igennem. Der plejer i hvert fald at være 6.
  2. Tjek Facebook, Snapchat, Twitter, Instagram, LinkedIn, Tumblr og Yelp; det består af at scrolle indtil jeg er tilbage hvor jeg sidst slap.
  3. Tjek alle igen forfra.

Og ja, jeg når altid ud af døren til tiden. Næsten…

SoMe fingeren var stadig på autopilot

Fredag morgen var der kun mails og vejrudsigten.  Jeg får mine nyheder via Facebook og Twitter. Da det var udelukket, blev jeg hurtigt stor-forbruger af DRs nyhedsapp og jeg opbrugte min artikelkvote på Politiken på mindre end 24 timer. Det kildede rigtig meget i min SoMe finger, da nyheden om homovielser i USA kom ud.

“Tweet! Del!” sagde mine instinkter. Men ak nej… Der sad jeg i et SoMe tomrum. Jeg var på nippet til at sende det i en mail til folk.

I løbet af weekenden tog jeg mig selv i at have tændt for data, selvom det egentlig var overflødigt. Og trykke instinktivt på et SoMe ikon; blot for at blive mødt af en “Log på din konto” besked. Hver gang jeg tændte for data forventede jeg, at der ville komme notifikationer. Men ak nej… Igen. 

Selvom jeg havde en weekend fyldt med aftaler, så var der øjeblikke, hvor timerne føltes lange, tomme og måske lidt ensomme. Jeg er vant til at snakke med folk – hele tiden – og at folk skriver til mig. Og hvis de ikke skriver, så skriver jeg til dem.

Tydelig sammenhæng mellem humør og SoMe

Da søndag endelig kom, kunne jeg mærke det krible og krable i mig. Jeg blev lidt arrig på Anita, da hun sagde, at jeg først skulle interviews i en time, før jeg måtte gå på igen. SoMe genindførelsen gik lettere manisk til. For hvor skulle jeg dog starte og slutte? Først efter 45 minutters gennemtjekning og -læsning kunne jeg lægge telefonen fra mig.

I de 2,5 dage offline, sagde mange til mig: “Hvordan klarer du det?”. Jeg kunne mærke både medfølelsen og den lettere undren. Det næste, som de ville sige, var: “Det er nok også meget sundt at gå offline på sociale medier.”

Men det er jeg ikke helt enig i. Mit humør dalede i de 2,5 dage offline. Mest fordi alle andre omkring mig var online. Millennial

Jeg så denne GIF søndag og den rammer ret godt, hvordan jeg havde det til sidst.

Ud fra min oplevelse, så tror jeg, at det kun vil være “sundt”, hvis alle andre omkring en også var offline. Ellers føler man sig for meget udenfor og hægtet af.

Summa summarum: jeg er overlykkelig over at være SoMe-online igen

Millennial


Hvis du vil vide mere om hvad ‘Millennial’ er for en størrelse, så læs med her.

Kan du bruge min hjælp?

Marketingkonsulent med speciale i neuromarketing. Sammen optimerer vi dine marketingindsatser.

Email: [email protected]

Telefon: 22 87 39 67